Vrije sector huurwoningen

Tienduizenden sociale huurwoningen in de regio Amsterdam worden vrije sector huurwoningen. Dit is het gevolg van de huurverhogingen die het kabinet een jaar geleden in gang zette met de invoering van een nieuw puntensysteem. Ook in de regio Utrecht, Leiden en Culemborg verhogen woningcorporaties de huren fors zodat ook daar meer vrije sector huurwoningen zijn. Dit is concurrentie voor de particuliere huurwoningen Amsterdam.


De nieuwe systematiek is bedoeld als een correctie waardoor de locatie van de huurwoning meetelt in de huurprijs. Ook bij koophuizen is namelijk de locatie bepalend voor de prijs.

Van de Amsterdamse sociale huurwoningen schiet eenvijfde door de grens van 664 euro die voor dit type woningen geldt. Dit worden dus vrije sector huurwoningen. In het stadscentrum bedraagt de huurstijging gemiddeld ruim 100 euro. De hogere prijs geldt voor nieuwe huurders; zittende huurders betalen het oude bedrag.

In het Gooi, Amersfoort, Wageningen en Haarlem worden eveneens veel goedkope huurwoningen aanzienlijk duurder. Dit blijkt uit een rondgang van de Volkskrant langs de Amsterdamse en Utrechtse federatie van woningcorporaties en meer dan tien woningcorporaties met bezit elders in het land.

 

Lees verder op de bron: De Volkskrant

Geplaatst op: 28-09-2012

Copyright 2010-2020 - huurda.nl - Alle rechten voorbehouden